



Joint LACE Data Assimilation Working Days and ALADIN Data Assimilation basic kit Working Days

14-16 September 2020, remote meeting

Monday (14th September 2020), between 9:00 – 17:00

09:00 – 09:10 Welcome and Opening [10 min]

09:10 – 10:30 First common block of progress/status presentations, ~15 min/pres (): Slovenia, Slovakia, Romania, Hungary [80 min]

10:30 – 11:00 Break [30 min]

11:00 – 12:30 Second common block of progress/status presentations, ~15 min/pres (shared): Czech Republic, Croatia, Austria, Algeria, Belgium, Bulgaria [90 min]

12:30 – 13:30 Lunch break [60 min]

13:30-14:30 Third common block of progress/status presentations, ~15 min/pres (shared): Morocco, Poland, Portugal, Tunisia, Turkey [60 min]

14:30 – 15:00 Status of HIRLAM upper-air DA activities (R. Randriamampianina)

15:00 – 15:15 Status of OPLACE (A. Trojáková)

15:15 – 15:30 Coffee break [15 min]

15:30 – 16:30 Questions to Météo-France

16:30 – 17:00 Discussion





Tuesday (15th September 2020), between 9:00 – 17:00

9:00 - 10:30 Session on upper-air data assimilation: assimilation of humidity information (shared) [90 min]

- Impact of the variational assimilation of ground-based GNSS zenith total delay into AROME-Morocco model (F. Hdidou)
- VarBC spin up and assimilation of Slovenian GNSS ZTD observations (B. Strajnar)
- Improving heavy rainfall forecasts by assimilating surface precipitation in the convective scale model AROME: A case study of the Mediterranean event of November 4, 2017 (Z. Sahlaoui)
- Discussion

10:30 – 10:45 Break [15 min]

10:45 – 12:00 Session on upper-air data assimilation: radar data assimilation (shared) [90 min]

- Progress of radar DA validation of obs. operator, processing in screening (A. Trojáková, A. Bučanek)
- Validation of radial winds (K. Čatlošová)
- Discussion

12:00 – 13:30 Lunch break [90 min]

13:30 – 15:30 Session on upper-air data assimilation: further developments (RC LACE) [120 min]

- Comparison of Mode-S EHS vs. MRAR (K. Čatlošová)
- Investigation of the effect of Hungarian and Czech MODE-S datasets during data assimilation (K. Szanyi, G. Toth, V. Homonnai)
- Update on AROME-RUC (F. Meier)
- Discussion

13:30 – 15:30 Practical Session on pre-processing: (DAsKIT) [120 min]

- OBSMON adaptation and re-compilation to read local ODB data files (Idir Dehmous)
- BATOR adaptation to read SAPP BUFR SYNOP data (Yelis Cengiz)

15:30 – 16:00 Coffee break [30 min]

16:00 – 17:00 Session on surface data assimilation (shared) [60 min]





- Progress in sEKF assimilation of satellite data (soil moisture, surface temperature, LAI) in Austria (S. Schneider)
- Experiments with SEKF in AROME -2 case studies (H. Toth)
- Discussion on surface DA

Wednesday (16th September 2020), between 9:00 – 12:00

9:00 – 10:00 Summary and discussion DAWD and DAsKIT (status M. Monteiro, B. Strajnar) (shared)

10:00 – 10:30 Coffee break [30 min]

10:30 – 12:00 LACE DA discussion and planning (RC LACE)

10:30 – 12:00 DAsKIT DA discussion and planning (DAsKIT)